2024, reptes i oportunitats vs inestabilitat i desconfiança

En aquests primers sis mesos de l’any 2024, els empresaris ens trobem davant d’un context econòmic ple d’oportunitats, però també de reptes significatius. La nostra regió, amb la seva estratègica ubicació i infraestructures de primer nivell, segueix sent un pol d’atracció per a inversions nacionals i internacionals. Tanmateix, la inestabilitat política actual està afectant greument el nostre potencial de creixement i la confiança dels inversors. Durant el primer semestre del 2024, l’economia de Tarragona ha mostrat signes de recuperació, amb un augment del PIB regional d’un 2,1% respecte al mateix període de l’any anterior, lleugerament inferior al 2,5 de Catalunya. Aquest creixement ha estat impulsat principalment pel sector industrial, amb la industria liderant la càrrega, així com un augment notable en el sector turístic, que ha vist un increment del 8% en el nombre de visitants gràcies a l’atractiu de la Costa Daurada. Les noves oportunitats són clares. Tarragona té el potencial per atraure grans inversions, com és el cas de l’empresa coreana Lotte, que està en procés de consolidar una inversió molt important per les nostres comarques. Aquesta inversió podria generar centenars de llocs de treball i estimular altres sectors econòmics locals. A més, la nostra capacitat per innovar i adaptar-nos a les noves tecnologies ens ofereix un avantatge competitiu en el mercat global. Tanmateix, tot i que ens trobem davant de reptes majúsculs, tenim una gran preocupació en la inestabilitat política. Catalunya està governada per un executiu en funcions sense pressupost aprovat, cosa que impedeix planificar i implementar polítiques econòmiques efectives. Aquesta situació genera incertesa i desconfiança, tant a nivell nacional com internacional, limitant la capacitat d’atraure noves inversions. L’impacte de la inestabilitat política no es limita a l’àmbit autonòmic, a nivell estatal, la dependència del govern central dels vots nacionalistes per aprovar lleis crucials, com el pressupost del 2025, afegeix una capa addicional d’incertesa. Un país paralitzat políticament és un país paralitzat econòmicament. Aquesta manca de direcció clara afecta la confiança dels inversors, que esperen senyals positives abans de comprometre els seus recursos. Els empresaris necessitem garanties i sobre tot confiança de que hi haurà estabilitat i suport institucional per dur a terme les nostres inversions. Sense aquestes garanties, correm el risc de perdre oportunitats valuoses que podrien transformar la nostra economia i generar prosperitat a llarg termini. Com a president d’Empresaris de Tarragona, faig una crida a les autoritats perquè treballin per superar l’actual bloqueig polític. Necessitem un govern fort i estable que pugui aprovar els pressupostos i implementar les polítiques necessàries per estimular el creixement econòmic. La nostra regió té un potencial immens, però només el podrem assolir si tenim el suport institucional necessari. Estem preparats per fer front als reptes i aprofitar les oportunitats que se’ns presenten. Però per fer-ho, necessitem un entorn polític i econòmic que ofereixi seguretat i confiança. És hora d’actuar amb responsabilitat i visió de futur per garantir que Tarragona i Catalunya puguin prosperar en els propers anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *